اگر بدانید که سیستم دفاعی بدن برای مبارزه با عفونتها از مکانیسمی کمک میگیرد که حاصل آن تجمع گلبولهای سفید خون درغدد لنفاوی بدن است،دیگر از بزرگ و دردناک شدن این غدهها که بیشتر در ناحیه گردن، زیر بغل و کشاله ران تجمع دارد، نگران نمیشوید. البته غدد لنفاوی در پاسخ به عفونت در ناحیهای دورتر متورم میشود. مثلا عفونت شست پا یا دست ممکن است به ورم غدد لنفاوی زیر بغل و کشاله ران منجر شود.
نکته مهمی که میتواند ترس از غدد لنفاوی متورم شده را کاهش دهد، آن است که ورم این غدهها بیشتر در ناحیه گردن اتفاق میافتد که میتواند ناشی از سرماخوردگیهای ویروسی یا باکتریایی، عفونت سینوسها، گوش، پوست، عفونت دندان، بیماریهای انگلی و حتی بیماریهایی چون سل باشد.
دکتر عبدی در گفتوگو با جامجم بزرگی غدد لنفاوی زیر فکی و گردنی زیر دو سانتیمتر را در کودکان بهدلیل ابتلای مکرر به سرماخوردگی و گلودردهای چرکی طبیعی میداند و تاکید میکند: تورم غدد لنفاوی در کودکان معمولا نگرانکننده نیست، حتی تورم غدد لنفاوی زیر بغل و کشاله ران نیز در افراد جوان به دلیل بیتوجهی نسبت به بروز زخمهای ناشی از فعالیتهای شغلی در ناحیه دست و پاها زیاد اتفاق میافتد. چرا که معمولا تورم غدد لنفاوی معمولا در نواحی اطراف و کمی دورتر از ناحیه آسیبدیده بدن رخ میدهد. البته این تورمها در صورتی که جراحتی در بدن وجود داشته باشد و با تب و کم خونی نیز همراه نباشد، بیخطر تلقی میشود.
جالب است بدانید که بیش از دوسوم غدد لنفاوی به علتهایی که تشخیص داده نمیشود، متورم میشود. در بقیه موارد نیز بیماریهای عفونی که شایعترین آن بیماریهای ویروسی چون سرماخوردگی، آنژین چرکی گلو، بیماریهای انگلی ناشی از مصرف گوشتهای نیمه پخته در انواع کبابها و نیز بیماریهای منتقل شده از حیواناتی چون گربه به انسان است. حتی بیماریهایی چون سل و سیفلیس نیز میتواند با عوارضی چون ورم غدد لنفاوی گردن و ران همراه باشد.
دکتر عبدی با تاکید بر اینکه ارزیابی اولیه غدد لنفاوی متورم از لحاظ وجود بیماریهای همراه با عفونت در شخص و وجود زخمهایی در اطراف غدد در تشخیص علت بروز آن بسیار اهمیت دارد، میگوید: داشتن نشانههایی از گلو درد، خستگی، کاهش وزن یا داشتن تماس با حیوانات، تماسهای جنسی مشکوک و نیز مصرف برخی داروهای ضد تشنج میتواند بزرگی غدد لنفاوی را با علتهایی مشخص و قابل درمان توجیه کند.
این متخصص بیماریهای عفونی با اشاره به اینکه غدد لنفاوی دو دسته است و به غدد لنفاوی محیطی چون گردن، زیر بغل و ران پا و غدد مرکزی چون غدد لنفاوی طحال، شکم و قفسه سینه تقسیم میشود، میگوید: بررسی غدد لنفاوی مرکزی نیز در صورتی که تورم غدد لنفاوی محیطی بدون علت و نشانههای شایع باشد و شخص نیز بیش از ۵۰ سال داشته باشد از طریق سونوگرافی و نمونهبرداری ضروری است؛ زیرا بزرگ شدن غدد لنفاوی طحال، قفسه سینه یا شکم در برخی موارد میتواند نشانهای از بیماریهای خطرناک و بدخیم باشد.
از آنجاکه تورم غدد لنفاوی معمولا ناشی از یک عفونت است، درمان آن به درمان عامل بیماری مربوط میشود. یعنی با درمان گلو دردهای چرکی، سرماخوردگی و زخمهایی که ممکن است در ناحیه دست و پا ایجاد شده باشد، تورم و درد غدد لنفاوی بهبود مییابد. فراموش نکنید که عفونتهای پوست سر، شقیقه، صورت، دندان و عفونتهای سینوس و گوش باعث تورم غدد لنفاوی میشود که در صورت تشخیص درست محل عفونت از سوی متخصص، درمان آن مشکل نخواهد بود، اما در سادهترین اقدام، گرم کردن محل متورم شده به کاهش درد ناشی از آن کمک میکند؛ اما فراموش نکنید غدد لنفاوی که بزرگ، سفت و تورم آن بدون علت است نیاز به پیگیری تخصصی و سریع دارد.
درباره این سایت